Houten scuptuur. Georg Adam Graff.

Categorie:

Beschrijving

Een bijzonder gesneden houten sculptuur van de Nederlandse beeldhouwer Georg Adam Graff (1900 – 1976). Lengte: 28 cm.
Waarschijnlijk gemaakt veertiger jaren. Gemerkt met het monogram van de maker en een onduidelijk teken: ‘l l <‘

Dit beeldje is ooit aangeboden op een veiling van Sothebys (december 2005, kavel 115). In de catalogus stond vermeld:
“An unusual small oak sculpture modelled bij G. Graff, probably 1940’s. Stained oak roughly cut and carved as a male Gestalt.
Height 28 cm. Incised artist’s monogram and indistinct number.”  Richtprijs: 1200 – 1500 euro. Toen is het onverkocht gebleven.


Wikipedia:

Graff was een erkende zoon van George Adam Graff en Anna Margaretha van Meurs. Hij werkte als leerling in het atelier van Johan Coenraad Altorf en volgde daarnaast de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag bij Bon Ingen-Housz. Later kreeg hij aanwijzingen van Toon Dupuis.[2]

Hij werkte enige tijd bij de uitvoerder Henk Hagedoorn. In de tweede helft van de jaren 20 opende hij een eigen atelier in Den Haag. Hij maakte beelden in hout, brons en steen en kleiner werk in ivoor, veelal mens- en dierfiguren, maar ook kaarsen.[3] Graff werkte als uitvoerder voor beeldhouwers in de regio, onder wie Gra Rueb en Dirk Wolbers.[4] Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich niet aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer, met als excuus dat hij door een gebrek aan materiaal zijn werk als kunstenaar niet kon uitoefenen.[2] Na de oorlog werkte Graff mee aan de restauratie van de Cunerakerk van Rhenen, de H.H. Jacobus- en Augustinuskerk in Den Haag en de Sint-Laurenskerk in Rotterdam.

Graff was aangesloten bij de Haagse Kunstkring[5] en was commissaris van de ballotagecommissie van de Nederlandsche Kunstkring. Hij exposeerde met beide verenigingen, onder andere in de Gotische Zaal in Den Haag.